Torokgyulladás

42

A torokgyulladást kórokozó csírák okozzák. És mivel mind az almaecet, mind a méz antibakteriális és gyulladás csökkenthető hatású, így a kettő keveréke gyengéden ható orvosság a megfázásnál fellépő torokfájás ellen.

Alkalmazás: 1/4 csésze mézet keverjünk össze 1/4 csésze almaecettel, és 3-4 óránként együnk belőle egy teáskanállal. Előtte mindig keverjük jól fel.

Vagy: keverjünk össze 1/4 csésze vizet, 1/4 csésze almaecetet, 2 teáskanál mézet és 1/2 teáskanál cayenne borsot. 2-3 óránként együnk belőle egy teáskanállal, ha szükséges, akár többet is.

Hatás: antibakteriális, gyulladáscsökkentő, feloldja a váladékot.

Az almaecettel való gargalizálás is enyhíti a torokfájást, lásd Rekedség címszó alatt.

Forró ital torokgyulladás ellen

Keverjünk cl egy pohár forróvízben 1 evőkanál mézet, és adjunk hozzá 1-2 teáskanál almaecetet
Naponta többször kortyoljuk el lassan ezt a keveréket

Rekedtség

A rekedtségre nem mindig találunk azonnal magyarázatot. Ilyenkor a hangszálak nem tudnak szabadon vibrálni, hangunk tompán cseng, elcsuklik, vagy teljesen felmondja a szolgálatot. Ha a rekedtség a hangszálak megerőltetéséből, vagy megfázásból fakad, gargalizáljunk hígított almaecettel.

Hatás: gyulladásgátló, felszakítja a váladékot.

52

Gargalizálás rekedtség ellen

Adjunk 2 teáskanál almaecetet egy pohár meleg vízhez
Ismételjük meg a procedúrát óránként. Ha éjszaka felébredünk, akkor is használjuk ki az alkalmat egy gyors gargalizálásra
Igyunk egy újabb korty almaecetes vizet, de ezt nyeljük is le. Igy a garat azon részeit is benedvesítjük, amelyeket agargalizálással nem érhetünk el
Vegyünk egy nagy kortyot a szánkba, és gargalizáljunk vele. Utána köpjük ki
Ha enyhülnek a panaszok, már csak 2-3 óránként gargalizáljunk
Ha panaszaink teljesen megszűntek, elővigyázatosságból gargalizáljunk még 2-3 napig az étkezések után

Szénanátha

A reggelente fogyasztott almaecetes-mézes ital nem szünteti ugyan meg az egyre elterjedtebb virágpor-allergiát, de javítja a közérzetet, és legalább enyhíti az olyan kellemetlen tüneteket, mint a tüsszögés, könnyezés, a szem begyulladása, bőrkiütés vagy a bőrpír.

Hatás: növeli az ellenálló képességet, pótolja a hiányzó ásványi anyagokat, serkenti az anyagcserét.

Köhögés

A gyerekek gyakran köhögnek; de azelőtt nem hívtak ilyenkor azonnal orvost. A népi gyógyászat hatásos háziszere, enyhébb köhögés ellen az almaecet. Akkor is jól beválik, ha éppen átestünk egy megfázáson, de éjszaka még többször arra ébredünk, hogy köhögnünk kell.

Alkalmazás: keverjünk össze 1/2 csésze mézet 3-4 teáskanál almaecettel.

  • Vegyünk be ebből 1 teáskanállal minden köhögési roham alkalmával, vagy naponta 6 teáskanállal. Előtte jól keverjük fel.
  • Lefekvés előtt 1 teáskanállal; és ha éjszaka felébredünk, akkor is.

Hatás: felszakítja a váladékot, görcsoldó, nyugtat, gyulladás- gátló.

Ha valakit éjjelente gyakran kínoz a köhögés, szórjon néhány csepp almaecetet a párnájára vagy tegyen egy almaecetbe mártott kendőt a feje mellé - régi házi recept.

Nátha

Kitisztul a nátha vagy megfázás következtében bedugult orr, ha hígított almaecettel inhalálunk. Könnyebbséget hozó és mellékhatásoktól mentes kezelési mód.

Ha inhalálás után még mindig nem tudunk szabadon lélegezni, ismételjük meg némi idő elteltével a gőzölést, ha szükséges, akár többször is.

Emellett ajánlatos naponta egyszer vagy kétszer az almaecetes-mézes keveréket is fogyasztani. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha váladék rakódott le a melléküregekben és a torokban.

Hatás: gyulladásgátló, felszakítja a váladékot, antibakteriális.

Ha valakinek vérkeringési zavarok következtében vagy a megfázástól örökösen vörös az orra, próbálja ki egyszer az alábbi házi szert:

  • Keverjünk össze 1/4 liter meleg vizet 3-4 evőkanál almaecettel.
  • Mártsunk bele egy darab vattát, és tegyük kb. 5 percre a kivörösödött orra.
  • Naponta többször ismételjük meg a kezelést.